Index je objavio vijest kako grad Zagreb planira tužiti smijenjenog ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak za – nadriliječništvo. Kako nemam podatke o tome što se zaista događa i tko tu jest kriv, neću zauzimati strane. No, optužbu za nadriliječništvo ću ipak komentirati. Riječ je o iznimno ozbiljnoj optužbi kojom se stručnjaka optužuje da je poduzimao radnje suprotne pravilima struke, a koja bivšeg ravnatelja može koštati karijere i zatvorske kazne. Evo što o nadriliječništvu kaže zakonodavac:

Nadriliječništvo
Članak 184.
(1)Tko se nemajući propisanu stručnu spremu bavi liječenjem ili pružanjem druge medicinske pomoći, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(2)Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka  izazvano znatno pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja druge osobe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3)Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka  kod druge osobe izazvana teška tjelesna ozljeda ili prekid trudnoće, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.
(4)Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka  prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.
(5)Sredstva upotrijebljena za liječenje iz stavka 1 i 2. ovoga članka  će se oduzeti.

Kako vidimo, riječ je o vrlo ozbiljnim optužbama koje nose vrlo ozbiljne kazne. Još kad se liječniku dogodi da ga proglase krivim za nadriliječništvo, gubitak licence gotovo je zagarantirana stvar. No, ono što mi je upalo u oči ovaj je citat iz članka:

“Kazala je kako su iz nalaza HZZO-a zaključili da se ondje događalo nadriliječništvo. “Ja znam da je to doktoru Nogalu smiješno, a bit će mu još smješnije kad sazna da smo podnijeli prijavu jer smo zatražili odvjetničko mišljenje”, poručila je.”

Ne znam kako vi, no meni je ovaj izričaj vrlo čudan. To nije tipičan činovnički komentar, već se čini kako je tu riječ i o osobnom animozitetu zamjenice Gradonačelnika Jelene Pavičić-Vukičević prema bivšem ravnatelju. Ne znam kako drugačije objasniti izjavu “Ja znam da je to doktoru Nogalu smiješno…”, jer to zvuči kao da su njih dvoje već imali sličan razgovor na kojeg je bivši ravnatelj odmahnuo rukom; “… a bit će mu još smješnije…” nam kaže da je ravnatelj u očima zamjenice vrlo negativno (pa i emocionalno) pozicioniran. Ovo je izričaj tipičan za meksičke sapunice i reality show, on otkriva duboku, intenzivnu negativnu emociju koja je do sad možda bila zatomljena, da bi razrješenjem interne tenzije u korist zamjenice ona mogla biti neometano oslobođena, u javnosti, kako bi poniženje bilo veće. Upalite svjetla pozornice.

No, to mi isto tako sugerira da ova priča nije od jučer, već da je na ravnatelja postojao pritisak od ranije, i da je bivši ravnatelj možda čak primao i (in)direktne prijetnje svojoj karijeri ako ne pristane na nešto. Što je od tog istina, to znaju bivši ravnatelj i zamjenica Gradonačelnika.

 

Jednako tako intrigantna stvar je prijetnja odvjetnikom. Ovo je zanimljivo sa stanovišta struke: odvjetnik ne može odrediti što je nadriliječništvo jer za to nije osposobljen. Sud o prirodi liječenja mogu donijeti isključivo stručnjaci iz područja medicine, a oni, rekao bih, nemaju namjeru poduprijeti ovu priču, pa gradskoj upravi preostaje jedino zaobilazni način: angažiranje odvjetnika koji će pokušati nekako povezati članak 184. s izvješćem o radu bolnice: praktično, pokušat će uništiti bivšeg ravnatelja tehnikalijama. I to bi im moglo i uspjeti. Koliko će to biti jednostavno napraviti, ostaje nam vidjeti: u 2018. godini bile su svega dvije prijave za nadriliječništvo, i obje su obustavljene. No, uz malo političke volje…

I to nas dovodi do zapanjujućeg zaključka: iako u državi postoje liječnici koji svojim stavovima (protiv cijepljenja) i postupcima (izdavanje lažiranih potvrda o cijepljenju) graniče sa, ili naprosto ulaze u definiciju nadriliječništva, njima se nije dogodilo ništa, niti će im se dogoditi išta – oni mirne duše mogu nastaviti propagirati svoje stavove koji su itekako u sukobu s člankom 184. Nikoga to ne zabrinjava, ni gradske oce ni ministre. Iskreno me zanima može li se dogoditi da nadriliječništvo postane sredstvo političke i profesionalne likvidacije nepoćudnih elemenata.

Views: 243

Comments, rants and vents